Hild díjas falu a Balaton partján

látkép 3Még decemberben küldtünk ki a rendezési tervvel kapcsolatban kérdőívet minden paloznaki 18 év feletti polgárnak. 184-en juttatták vissza a válaszukat határidőre, ami azt jelenti, hogy a megszólítottak fele válaszolt kérdéseinkre. Az íveket négyen Nagy Gabi, Szimics Móni, Szente Ádám és Czeglédy Ákos dolgozta fel. A részletes eredmény megtekinthető alul. Majd minden kérdésnél egy-egy válasz 80 % körül dominált. Ezekből az derült ki, hogy az itt lakók többsége csendes, falusi környezetre vágyik, nem szeretné a további lakóövezet bővítését, sem a hegyoldalban lévő nyaralók elburjánzását. Nagy támogatottsága van a zöldterület növelésének, a szőlőterületek megőrzésének. Fontosnak érezzük a település építészeti hagyományainak megtartását, az egysége utcaképet. Abban szinte minden válaszadó egyetértett, hogy Paloznakon nincs szükség szállodára, vagy ipari övezetre.latkep1

A fejlesztések közül legfontosabbnak a járdák, utak felújítását tartja szinte mindenki, ez után a megújuló energiaforrások használata és a közvilágítás korszerűsítése következett. A második csoportba tartozik a zöldterületek növelése, a közösségi terek, és a kulturális programok bővítése. Kevésbé fontosnak érezték a parti sétányt, új sportolási lehetőségek megteremtését és a munkahelyteremtő beruházások támogatását. Utolsó helyre került a külterületi infrastruktúra javítása.

A sorrendet úgy állapítottuk meg, hogy a fontossági sorrend sorszámát összeadtuk és a fejlesztésekre adott legkisebb szám jelezte a legfontosabbnak ítélt fejlesztést, míg a legnagyobb szám a legkevésbé fontosat, csakúgy, mint az egyes kérdőíveken.

Az egyéb fejlesztések között szerepel a vízhálózat bővítése, (néhány éve kellett állami tulajdonba adnunk) a kábelek föld alá vitele, (ez meghaladja az önkormányzat anyagi lehetőségét) strand létesítése, (a Paloznaki öböl természetvédelmi terület) a felszíni vízelvezetés megoldása, felnőtt sportpark kialakítása, bringás pihenő fejlesztése, erdei tanösvény megvalósítása, és a Tódi u. Mandula u. Hampasz-kút terület infrastruktúra fejlesztése, bár ez utóbbi ellentmond a kérdőíven adott, a külterületi fejlesztéseket többségében elutasító válaszoknak.

rizling5Ketten említették a kis tó természetvédelmi területté nyilvánítását ill turisztikai hasznosítását. Jelenleg milliárdos állami projekt keretében a Balaton vízminőségét védő beruházás indul, kotrással, hordalékfogó műtárgy kialakításával a patakon.

Nem a fejlesztésekhez tartozik, de megemlítették a nagyobb gépjárműveknek a temető feletti parkolóból való kitiltását, az engedély nélküli építkezések büntetését, (a hatósági jogkört a Kormányhivatal gyakorolja) szemetelők büntetését, (sajnos ehhez tettenérés kellene). Örök témaként pedig felvetődött a Zrínyi u forgalom és a sebesség csökkentése.

Kérdések és válaszok:        Fejlesztések sorrendje

  • Focizzatok nálunk!

    Ha nem találtatok helyet, kiszorultatok valahonnan, és villanyfényben műfüvön akartok focizni,
    várjuk jelentkezéseteket!

    RÉSZLETEK

    Ez a pálya télen-nyáron, működik!

  • Paloznaki Tekergo

     

    Bicikli utak

    5403

    Hotelinfo

    hotelinfo1

    Elérhetőségek

    Paloznak, Fő út 10.
    8229
    E-mail:

    Hírlevél

    Regisztráljon a feliratkozás elott!
    No account yet? Register

    Térkép...

    Paloznaki videók

    kalvaria_1
     

    VIDEÓK