Hild díjas falu a Balaton partján

tuz2.jpgJanuár elsejétől megváltoztak a kerti égetés szabályai. A törvényi szabályozás január 1-től egységessé tette a kerti hulladék, tarlóégetés stb szabályait, ezért a Paloznaki Önkormányzat már augusztusban ennek megfelelően változtatta a helyi rendelkezéseket és kivette a környzetvédelmi rendeletéből az erre vonatkozó szabályozást. A veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabály ugyan lehetővé tenné, hogy annak idejére visszaállítsuk a belterületre vonatkozóan az égetést, azonban a levegőminőség védelme érdekében sem szeretnénk visszalépni, így továbbra is tilos Paloznakon a kerti hulladék égetése, illetve a tüzvédelmi hatósághoz való bejelentéssel lehetséges.

Mit tegyünk a kerti hulladékkal? Hasznos tudnivalók:

  • Komposztáljunk! A komposztálás során a kertben és a konyhai munka során keletkező anyagokat humuszszerű anyaggá alakítunk át. A keletkező komposzt tiszta, szagmentes, csíramentes. Használható talajjavításra vagy jó minőségű kerti földként ültethetünk bele. Zacskós virágföld helyett kiváló. Komposztálóládát vásárolhatunk vagy házilag is készíthetünk, ami újabb lehetőség hulladékjaink felhasználására.
  • Mulcsoljunk! Mulcs tulajdonképpen bármilyen kerti hulladék lehet, amivel talajt takarunk. Felhasználhatjuk a frissen kiszedett gazokat, fűnyesedéket, lombot vagy ágdarálékot is. A mulcsnak számos kedvező hatása van a talajra és a növényekre. A takarás óvja a talajt a nagy fagyoktól és a kiszáradástól, a takart kert lényegesen kevesebb öntözést igényel. A mulcs alatt intenzív a talajélet, a talajlakó élőlények „felássák” a talajt. A gyomosodás töredékére esik vissza (a mulcsolt kert a lusta ember kertje), a talaj a mulcs bomlásának eredményeképpen humuszban gazdagodik. Javul a szerkezete, és helyreáll benne a normális talajélet.
  • Létesítsünk Hügel kultúrát! A Hügel kultúra vagy dombágyás tulajdonképpen olyan magaságyás, amelynél az ágyás nincs támrendszerrel körbekerítve. Ez gyakorlatilag egy olyan komposztdomb, amelyre haszonnövényeket ültetünk. Előnye, hogy önmagában kedvező feltételeket biztosít a növények növekedéséhez. Ott is működik, ahol a talaj termesztésre nem alkalmas. A komposztdombban lejátszódó bomlási folyamatok tápanyagokat és meleget biztosítanak a növényeknek, ezért a magaságyásba előbb vethetünk és előbb is takaríthatunk be. A domb kialakításának köszönhetően egyharmadával megnövekszik a beültethető felület, így többet termelhetünk. A dombágyást ősszel érdemes kialakítani és bőven elnyeli a kertben keletkező hulladékokat. Sőt, akár a szomszédét is!
  • Használjuk talajtakarásra! A keletkező ágak ledarálva, megfelelő vastagságban alkalmazva, a fenyőkéreghez hasonlóan alkalmas kerti utak, fák, cserjék tövének takarására. A fenyőkéregnél rövidebb élettartamú, de jóval olcsóbb, hiszen a kert folyamatosan termeli.
  • Az összegyűjtött zöldhulladékot be lehet szállítani az önkormányzat zöldhulladék lerakóba április 10-től október 30-ig szombatonként 9-12 óráig ingatlanonként 2m3 ingyenesen lerakható. (Az ingyenességhez igazolást kell kérni a hivatalban.)
  • Focizzatok nálunk!

    Ha nem találtatok helyet, kiszorultatok valahonnan, és villanyfényben műfüvön akartok focizni,
    várjuk jelentkezéseteket!

    RÉSZLETEK

    Ez a pálya télen-nyáron, működik!

  • Paloznaki Tekergo

     

    Bicikli utak

    5403

    Hotelinfo

    hotelinfo1

    Elérhetőségek

    Paloznak, Fő út 10.
    8229
    E-mail:

    Hírlevél

    Regisztráljon a feliratkozás elott!
    No account yet? Register

    Térkép...

    Paloznaki videók

    kalvaria_1
     

    VIDEÓK