Hild díjas falu a Balaton partján

makkkarolyÉletének 92. évében 2017. augusztus 30-án, 92 évesen elhunyt Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, a magyar mozgókép mestere, a nemzet művésze a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia elnöke, Paloznak díszpolgára.

Makk Károly 1925. december 22-én született, gyermekkorától fogva imádott moziba járni. A debreceni Piarista Gimnáziumban érettségizett 1944-ben és már akkor tudta, hogy filmrendező akar lenni. Bekerült a Hunnia Filmgyárba gyakornokként, ugyanabban az évben beiratkozott a Pázmány Péter Tudományegyetemre művészettörténet-esztétika-magyar irodalom szakra. 1946-ban felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakára. 1952-ben társrendezőként került a MAFILM-hez. Első filmje, az 1954-es Liliomfi óriási siker volt Cannes-ban. A Darvas Iván és Törőcsik Mari főszereplésével készült Szerelem című filmje 1971-ben megnyerte a zsűri nagydíját a Cannes-i fesztiválon, magyar filmművészet legjobbjai között tartják számon a mai napig.. Az 1972-es Macskajátékot Oscar-díjra jelölték 'Legjobb idegennyelvű film' kategóriában. Az ő nevéhez fűződik a Mese a 12 találatról, a Ház a sziklák alatt, a Megszállottak, a Mit csinált Felséged 3-tól 5-ig?, a Macskajáték, az Egy erkölcsös éjszaka, és az Egymásra nézve. Utolsó rendezése a 2010-es Így, ahogy vagytok volt, a főszerepeket Cserhalmi György, Nagy-Kálózy Eszter, és Csányi Sándor játszották.

Kapott Balázs Béla-díjat, érdemes és kiváló művész volt, 2004-ben Budapest díszpolgárává avatták, 2005-ben megkapta Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, csillaggal. 2014 óta a Nemzet Művésze.

 

 

 • Focizzatok nálunk!

  Ha nem találtatok helyet, kiszorultatok valahonnan, és villanyfényben műfüvön akartok focizni,
  várjuk jelentkezéseteket!

  RÉSZLETEK

  Ez a pálya télen-nyáron, működik!

 • Paloznaki Tekergo

   

  Bicikli utak

  5403

  Elérhetőségek

  Paloznak, Fő út 10.
  8229
  E-mail:

  Hírlevél  HTML formátum?

  Joomla Extensions powered by Joobi

  Térkép...

  Paloznaki videók

  kalvaria_1
   

  VIDEÓK