Hild díjas falu a Balaton partján

     Az elmúlt ciklus alatt rengeteg munkát végzett az Paloznaki Önkormányzat. A testület havi rendszerességgel tartott nyilvános ülést, jó néhányszor a sürgős, halaszthatatlan ügyek rendkívüli ülés összehívását is szükségessé tették. A ciklus közepén kormánytisztviselővé való kinevezése miatt kénytelen volt lemondani Szabó Lajos alpolgármester, helyére Németh Imréné képviselő került és Verrasztó Ferencet választotta a testület alpolgármesternek. A képviselők munkájukat térítés és tiszteletdíj nélkül végezték, döntéseiket lelkiismeretesen, a múltat tisztelve és a jövő iránti felelősségük tudatában hozták meg. Szinte valamennyi ülésen teljes volt a képviselő-testület. A polgármester főállásban dolgozott a polgármesterek jogállásáról szóló tv. szerinti legkisebb fizetésért és költségtérítésért.

            Az önkormányzat gazdálkodása stabil és kiegyensúlyozott, az önkormányzati vagyon az elmúlt négy évben tovább gyarapodott. A hivatali, közigazgatási munkát 2013 január 1-ig a Lovassal közösen működtetett körjegyzőség, ezt követően a Csopaki Közös Önkormányzati Hivatal biztosítja. Az átállás zökkenőmentes volt, Paloznakon kirendeltség működik.

            Az elmúlt években közel 40 millió Ft pályázati támogatást tudtunk felhasználni, ezzel és lakossági hozzájárulással több mint 70 millió Ft értékben valósulhattak meg beruházások a településen. Két új műalkotással gyarapodott a település. Megújult a Tájház kiállítása és új kiállítótermet alakítottunk ki a Szt józsef házban. Új térköves burkolatot kapott a Balatoni utcai és a Fő utcai járda, parkolóhelyek lettek kialakítva a hivatalhoz, térkőburkolatot kapott a tájház nyitott színe. Leaszfaltoztattuk a Pipacs utcát, a Rákóczi utcát, a Kishegyi utcát. Megoldódott a Rákóczi utca vízelvezetése. Biztonságos gyalogjárda köti össze a falut a Vörörsparti sorral. Korszerű napelemes közvilágítás épült a Hajódi és a Sáfrány utcákban. Az egyre gyarapodó felszerelések gépek elhelyezésére raktár épült a Fő utcában.

            A gondozott köztereknek és kerteknek köszönhetően a Virágos Magyarország első helye után az Entente Florale versenyben ezüst minősítést érdemelt ki Paloznak. Tervszerű fejlesztéseinket 2011-ben Falumegújítási díjjal értékelte a BM és Vidékfejlesztési Minisztérium.

            Jó kapcsolatot ápolunk valamennyi Paloznakon működő civil szervezettel, az egyházakkal. Egymást segítve és kiegészítve biztosítjuk a feladatellátást, a közösségi épületek fenntartását, a  rendezvények, ünnepségek megtartását.

            Testvértelepülési kapcsolatot ápolunk az erdélyi Koronddal ill. Pálpatakával. Évről évre nálunk rendezik meg tánctáborukat a pálpataki fiatalok, résztvevői a Falunapi programoknak, ahogy a paloznaki küldöttség is ellátogat Pálpatakára a falunapokra, vagy a Korondi Fazekasvásárra.

            Azokat az önkormányzati feladatokat, amiket saját erőből nem tudunk gazdaságosan, jó színvonalon ellátni, különböző társulások, megállapodások, alapján biztosítjuk. a Csopaki Önkormányzattal közösen biztosítjuk az óvoda fenntartását, 2013-ig az alapfokú oktatást is. Az iskola egyházi fenntartásba kerülésével a Csopak Paloznak Református Társegyházat támogatjuk az oktatás magas színvonalú ellátása érdekében. A Csopaki Önkormányzattal. Közös az alap egészségügyi ellátórendszer, a háziorvos, fogorvos, védőnői szolgálat, az ügyeletet pedig a Balatonfüredi Kistérségi Társulás biztosítja. Szintén ez a társulás látja el a belső ellenőri feladatokat, a szociális és családgondozást, a gyermekjóléti szolgálatot sok más  apró ám rendszeresen jelentkező más feladattal együtt. A környékbeli településekkel közösen tartjuk fent a Balatonfüredi Tűzoltóságot, Részt veszünk a Balatoni Szövetség és más önkormányzati érdekképviseleti szervek munkájában. Pártoló tagként ismét részt veszünk a Balaton Riviera Turisztikai Egyesület munkájában.

            Jelenleg a következő ciklusra áthúzódó beruházása nincs az önkormányzatnak. A Bursa Hungarica Felsőoktatási ösztöndíjpályázat kapcsán 125.000 Ft, a közös hivatal és óvoda fenntartásával kapcsolatban 5,5 millió Ft kötelezettségvállalása van az önkormányzatnak 2014 második félévére. A kiállítóterem pályázatának elszámolása kapcsán 4 millió Ft. utólagos támogatásra számíthatunk még ebben az évben.

Az önkormányzat 9 millió Ft-os adósságállományát a kormány átvállalta 2012-ben, jelenleg tartozása, adósága nincs az önkormányzatnak. Az önkormányzat számláján (2010.09.12.) 6,5 millió Ft, valamint 10 millió Ft lekötött betét áll rendelkezésre.

 

 

 • Focizzatok nálunk!

  Ha nem találtatok helyet, kiszorultatok valahonnan, és villanyfényben műfüvön akartok focizni,
  várjuk jelentkezéseteket!

  RÉSZLETEK

  Ez a pálya télen-nyáron, működik!

 • Paloznaki Tekergo

   

  Bicikli utak

  5403

  Elérhetőségek

  Paloznak, Fő út 10.
  8229
  E-mail:

  Hírlevél  HTML formátum?

  Joomla Extensions powered by Joobi

  Térkép...

  Paloznaki videók

  kalvaria_1
   

  VIDEÓK