Hild díjas falu a Balaton partján

 A Paloznaki Szőlőhegyi Egyesület megalakítása 2007. nyarán a Pincesor, Nagyhegyi u. vízvezeték kiépítése kapcsán merült fel. Kezdeményezői szeretnének egy a nyaralók és a paloznaki hegyen ingatlantulajdonnal rendelkezők érdeképviseletére szerveződő egyesületet alakítani, ami hatékonyan tudna fellépni a hegybéliek infrastruktúrális és egyéb fejlesztései, a környezetvédelem, tájszépítés stb ügyében.
 
2007 november 10-én megalakult a Paloznaki Szőlőhegyi Egyesület
 
Levelezési cím:
Tormási György 1025 Bp. Pusztaszeri u. 49.
mail:
Az egyesület számlaszáma: 73200165-11290690
 
 
 

 

 


 

Kirándul 1

2015 június 13-án A PiSZE és a PaCi kirándulást szervezett az észak Balaton Árpád-kori régészeti emlékeinek megismerésére. A helyszíneket dr. Palágyi Szilva régész, kandidátus mutatta be. (Szentantalfa, Tagyon, Zánka Gyógynövény völgy, Köveskál, Kővágóörs, Révfülöp, Kékkút, Salföld, Badacsonytomaj, Révfülöp) A sok érdekes látnivaló közül kettőt említünk meg:

Zánka, Gyógynövény-völgy

A falu ÉNy-i szélén 2015 tavaszán nyílt meg mintegy 7000 m2-en a bemutató és gyakorlókert, amelyben több, mint 500 gyógynövényfaj ismerhető meg, kikapcsolódást szolgáló kert részletekkel, frissítő gyógyteákkal szakszerű vezetés kíséretében.

Badacsonytomaj, Szent István király kápolna

A település legújabb nevezetessége az egykori pálos kolostor közelében, az ún. Felsőkolónia területén épült, Udvardi Erzsébet festőművész által megálmodott és Jankovics Tibor által tervezett, érdekes formájú, bazalt kápolna. Oltárképét is Udvardi Erzsébetnek köszönhetjük. Sajnálhatják, akik nem voltak velünk. Javasoljuk, hogy látogassák meg kirándulásunk állomásait. Kedvcsinálónak nézzék meg az Egyesület jószemű fotósának, Szemethy Tivadarnak fényképeit a https://goo.gl/photos/pEcyCEaYCHmvYde87 webhelyen.


2015. március 28-án, szombaton 9.00 –kor kezdődik a tavaszi útkarbantartás a Nagyhegyi út és a Pincesor találkozásánál.

Az Egyesület 2015. március 29-én, vasárnap 9.30 –kor , a kiküldött meghívó szerinti napirenddel közgyűlést tart a Faluházban.

Részvételedre mindkét alkalommal számítunk!                                                                    2014. április 12-13

2014.április 12-én 9.00 –kor kezdődik a tavaszi útkarbantartás a Nagyhegyi út és a Pincesor találkozásánál.

A Paloznaki Szőlőhegyi Egyesület 2014. április 13-án vasárnap 9.30 –kor közgyűlést tart, melynek meghívóját már megküldtük.

Részvételedre mindkét alkalommal számítunk!

 


2013. augusztus 31.

BalácaNagyon jól sikerült a PiSZE és a PaCi  által közösen szervezett kirándulás  Balácára.

A kirándulás V. dr. Fodor Zsuzsa javaslata alapján valósult meg, aki a megvalósításban is vezető szerepet vállalt. A logisztika Siklós László és Szabadi Bálint munkájának az eredménye volt, aminek keretében 36 látogatót kellett Paloznakról Balácára és vissza szállítani.

Balácán Dr. Palágyi Sylvia régész kandidátus kalauzolta a társaságot. Részletesen megismertette velünk a balácai római kori villagazdaságot. Feltárult előttünk az egykor ott lakó rómaiak élete, mindennapjai és művészete, amivel környezetüket kialakították. A kőtár kincsei között megnézhettük a Paloznakon feltárt szarkofágot amelynek az ásatását is dr. Palágyi Sylvia irányította.

A látogatás utáni beszélgetés azzal zárult, hogy jövőre kirándulást szervezünk a Balaton felvidék további régészeti emlékeinek megismerésére.

Köszönjük a szervezők munkáját és a támogatók segítségét.

Hernádi Péter, Tormási György

elnökök.  

 


2013.május 25

„Miért járt Amerigo Tot Paloznakon” címmel Dr Bereczky Lóránd a Nemzeti Galéria ny. igazgatója tartott -Huszárik Zoltán filmjének vetítésével kísért - nagysikerű előadást a Faluházban. A rendezvényt a PiSzE, a Paci és Paloznak Jövőjéért Alapítvány közösen rendezte az Önkormányzat támogatásával.

Amerigo19 2013 Amerigo Tot 049 AmerigoHuszárik

 


 

A 2013. április 28-án tartott közgyűlés megköszönte a tisztségükről lemondott Nyitrai Attila és Széll Gábor eddigi munkáját. V. dr. Fodor Zsuzsát és Strasznerné Érchegyi Klárát a Közgyűlés az Elnökség tagjaivá választotta.

2013 -2014329 288

 

 

 

 

 

 

 

 


2013. április 27.

A Paloznaki Szőlőhegyi Egyesület szombatra szervezi  a Nagyhegyi út és a Pincesor tavaszi karbantartását. Találkozás a Nagyhegyi út - Pincesor kereszteződésében 9 órakor. Mindenkit várunk egy kis tavaszi testmozgatásra és utána a bográcsban főzött estebédre. A kiküldött meghívó szerinti napirenddel a Paloznaki Szőlőhegyi Egyesület 2013.április 28-án, vasárnap  9.00 órakor Paloznakon, a Faluházban tartja Közgyűlését.

 

 


 

2012. szeptember 29.

 

A Falunapok XIV. Paloznaki Gulyásfőző Versenyén a Szőlőhegyi Egyesület csapata – Strasznerné Érchegyi Klára vezetésével első díjat nyert. Gratulálunk.

 

 


 

2012 március 31-én szombaton 9.00 órától   Nagyhegyi út Pincesor útkarbantartására várjuk az egyesületi tagokat és az érintett ingatlantulajdonosokat. Találkozás 9.00 a Nagyhegyi-Pincesor kereszteződésben. A munka után ebédről az egyesület gondoskodik.

 


 

2012. március 10-én szombaton 10.30 órakor  Paloznaki Szőlőhegyi Egyesület közgyűlést tart a Faluházban (Paloznak Fő u. 10. Napirend: Tájékoztató a 2011. évi eseményekről, munkatervi feladatok teljesítéséről. Az Egyesület gazdasági helyzete. Tisztségviselő választás 2012. évi tervek megbeszélése és elfogadása. Egyebek

Határozatképtelenség esetén az ismételten összehívott Közgyűlés az elhalasztott Közgyűlés után 1 órával kezdődik, azonos napirenddel. Ez az új Közgyűlés a megjelentek számára való tekintet nélkül határozatképes.


 

 2011. november 12-én Márton napi libasütés és újbor mustra volt a Tájház udvarán, melyet a Paloznaki Szőlőhegyi Egyesület támogatásával a Paloznaki Civil Egyesület rendezett.

Az első alkalommal megtartott újborszenteléssel, áldással régi hagyományt elevenített fel a két civil egyesület. A levélben értesített gazdák többsége élt a lehetőséggel és elhozta a Tájház udvarán felállított, szépen díszített ünnepi asztalra új borát, hogy részesüljön az egyházak szentelésében, áldásában. Több, mint 30 palack bor bizonyította, hogy a boros gazdákban van igény a hagyományok ápolására.

A szertartás kezdeteként, együtt imádkozták el a szertartáson résztvevők a Mi atyánk-ot. Ezután a református egyház nevében Tislér Géza református lelkész, majd a római katolikus egyház nevében vitéz Ajtós Józyef László esperes, plébános áldotta és szentelte meg a szőlősgazdák palackba töltött újborát.

 borszentelés

 

 

 

 

 

 

 

 


2011. szeptember 24-én a Falunapon szőlőprés avatásra került sor. A prést a "Paloznak Jövőjéért" Közalapítvány, a Paloznaki Civil Egyesület és a Paloznaki Szőlőhegyi Egyesület finanszírozta.

 


 

2011 március 12-én 18.00 órakor "Amerikába mentünk"  filmvetítéssel egybekötött élménybeszámoló a Kolumbusz nyomában szervezett vitorlásútról.

 


 
.
2011 március 12-én 10.00 órakor közgyűlést tart az egyesület a Faluházban (Fő u. 10.)

 


 2011. január 29.

A Paloznaki Szőlőhegyi Egyesület és a Paloznak Jövőjéért Közalapítvány "Étlappal a világ körül" címmel dr. Tormási György gyűjteményéből kiállítást szervezett, melyet a Paci és az Önkormányzat támogatott.

etlap_3etlap_5etlap_6

 


 

2011.január

 

Az E.ON áramszolgáltató befejezte a feszültségjavító rekonstrukciós munkákat. A hálózati feszültség szabványos tartományban van.

 

 


2010. október
 
Várhatóan október végén, november elején kerül sor a Nagyhegy áramellátását biztonságossá tévő trafóállomás építésére a Mandula úton.

2010 szeptember 4.

18.00 órakor Szüret-elő rendezvényünkre várjuk az egyesületi tagokat a Tájház udvarán!

Erre az alkalomra készült el az Egyesület nagyméretű, vászon molinója PiSZE felirattal. Az ötlet és a kivitelezés Nyitrai Zsuzsáé, aki a PSZE rövidítés helyett a szellemes PiSZE betűszót kitalálta.


 A 2010 január 30.

A szombati falusi disznóvágáshoz kapcsolódóan az Egyesület Tor-túrát szervez az Endrődi kilátóhoz. Indulás 9.00 órakor a tájház udvaráról. A túra ideje kb 2 óra, táv 6 km.


2009. augusztus

Az Egyesület nevében Dr. Tormási György elnök levélben fordult az E-ON áramszolgáltatóhoz, hogy vizsgálják ki a hegyen a  feszültség ingadozását, mivel a fogyasztók tapasztalata szerint sokszor 170-180 volt csak a feszültség. Az E-ON márciusban levélben ismerte el a kifogások jogosságát és ígéretet tett a rendszer átépítésére.
 

Az Eon a tervezést megkezdte, a tervek szerint a Mandula u. Róka köz sarkán telepített trafóállomás biztosítaná a megfelelő feszültséget.

 

2009. július

 

A Paloznak Jövőjéért Közalapítvány (Márffy István), Paloznaki Civil Egyesület (Siklós László) és a Paloznaki Szőlőhegyi Egyesület (dr. Tormási György) Közös munkájával „Ajánlás”-t készített a Paloznakon építkezőknek

 

„ annak érdekében, hogy Paloznak jellegzetességei megőrződjenek és jövöbeni lakosai a modern élet kényelmében és a hagyományokat megőrizve éljenek”

Ajánlás a Paloznakon építkezőknek: (letölthető itt)

Megvalósult a Pincesor aszfaltozása is, melynek szervezéséhez az Egyesület nagyban hozzájárult. A várható 3-500.000. Ft túlfizetésből a Pincesoron támfal építését javasoltuk, hasonlóan a Nagyhegyi úthoz.

 


 

2007. november 10.

Elnök: Dr. Tormási György

Elnökségi tagok: Nyitrai Attila, Széll Gábor

2007.november 10-én megalakult a Paloznaki Szőlőhegyi Egyesület.

  A Paloznaki Szőlőhegyi Egyesület megalakítása 2007.nyarán a Pincesor, Nagyhegyi u. vízvezeték kiépítése kapcsán merült fel. Kezdeményezői szeretnének egy a nyaralók és a paloznaki hegyen ingatlantulajdonnal rendelkezők érdeképviseletére szerveződő egyesületet alakítani, ami hatékonyan tudna fellépni a hegybéliek infrastruktúrális és egyéb fejlesztései, a környezetvédelem, tájszépítés stb ügyében.

 
 

 
 
 
 
 

 

 

 

 • Focizzatok nálunk!

  Ha nem találtatok helyet, kiszorultatok valahonnan, és villanyfényben műfüvön akartok focizni,
  várjuk jelentkezéseteket!

  RÉSZLETEK

  Ez a pálya télen-nyáron, működik!

 • Paloznaki Tekergo

   

  Bicikli utak

  5403

  Elérhetőségek

  Paloznak, Fő út 10.
  8229
  E-mail:

  Hírlevél  HTML formátum?

  Joomla Extensions powered by Joobi

  Térkép...

  Paloznaki videók

  kalvaria_1
   

  VIDEÓK