Englert Dezső 1Született:1948.04.21. Úrkúton, Veszprém megye.
Tanulmányai: Vegyipari Technikum, Veszprém
Élelmiszeripari Főiskola, Szeged
Kertészeti Egyetem, Budapest
Okleveles Élelmiszeripari mérnök

1987-ben vásárolt telket Paloznakon, majd egy évre rá szőlőt telepített. Borászati tevékenységem során az itt előállított bort mintegy tíz éven keresztül Paloznaki Olaszrizling néven forgalmazta. Több évtizede résztvevője a paloznaki borversenynek, az utóbbi években a borverseny zsűri elnöke. Aktív résztvevője és támogatója a községi rendezvényeknek. A Paloznak községi értéktár bizottság tagja.
Barátaival 2011-ben létrehozta a Paloznaki Borklubot, mely azóta is sikeresen működik.
A Veszprém megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságtól mentem nyugdíjba. Mint az Igazgatóság megyei főmérnöke kitüntetést kaptam a Kormánymegbízottól: Kiváló közigazgatási munkáért.
Szakmai életpályája elismeréseként a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki a 2011-es évben.
A paloznaki bor népszerűsítése érdekében végzett tevékenységéért, a borversenyek szervezése és a borklub elnökeként végzett önzetlen munkája elismeréseként 2015-ben az Önkormányzat „Paloznakért” kitűntetésben részesítette.
A paloznaki borkultúra és bortermelés érdekében végzett odaadó munkája, a paloznaki borklub létrehozásáért és vezetéséért, a paloznaki bor népszerűsítéséért végzett kiemelkedő tevékenysége elismerésekén, mellyel hozzájárult Paloznak és a paloznaki borok jó hírnevéhez 2021-ben Paloznak díszpolgára címel tűntette ki az önkormányzat.