Hild díjas falu a Balaton partján
 1993 nyarán alakult meg a lányokból, asszonyokból álló Hímzőkör. A tanítást Szuperné Bohus Judit népi iparm?űész vállalta, aki azóta is a Paloznaki Hímzőkör vezetője
Évente az elkészített darabokból nyári kiállítást rendez a kör, bemutatva a magyar hímzőtechnika mintakincsét.
Évről évre bővült a felhasznált motívumanyag, az idő múlásával egyre több tájegységre jellemző munkadarab készült el.
1996-ban a Hímzőkör tagjai beléptek a Veszprém megyei Népművészeti Egyesületbe, azóta részt vesznek a megyei "Élő népművészet" c. kiállításon. Az elkészített munkadarabok száma egyre nőtt, a tagoknak 35-40 munkája készült el, mikor fellépett az az igény, hogy helyi, Balaton-felvidéki mintakincsből dolgozzanak.
1999-ben készült el a helyi jellemző viseletet, blúz, szoknya, kötény, közben mindenki a saját elképzelésének megfelelő darabokon is dolgozott.
2000-ben Balaton-felvidéki zsebkendők, asztalkendők, kenyérkosárkendők, és futók készültek el. Az elkészült kollekció darabjait a Népi Iparművészeti Tanács bíráló bizottsága zsűrizte. 2001-ben a pályázati anyag, Balaton-felvidéki szobabelső készült. Az elkészült hímzés szerepelt az Iparművészeti Múzeumban rendezett "Kézművesség az ezredfordulón "c. kiállításon. A Hímzőkör a beküldött és kiállított anyaggal elnyerte Veszprém megye különdíját.
Külön kell említeni a Hímzőkör fiatal tagjait, akik bekapcsolódtak a kör munkájába, részt vettek a „Vándorlegény” c. ifjúsági pályázaton, több alkalommal elismerő oklevelet szerezve.
2002-ben részt vett a kör a megyei "Élő népművészet" kiállításon, valamint pályázati anyagot adott be a szeptemberben Kiskunhalason megrendezésre került "Jegykendők, keszkenők" nemzetközi csipkekiállításra.
2003-ban az Iparművészeti Múzeumban Magyar Kézművesség Alapítvány által meghirdetett "Magyar Kézművesség 2003" c. pályázaton a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma nagydíját, valamint a Veszprém Megyei Önkormányzat díját nyerték el.
Néhány munkájuk Magyarpolányban is kiállításra került, azóta rendszeresen meghívást kapnak a Veszprém Megyei Közművel?dési Intézet által szervezett Magyarpolányi Pünkösdi Napokra.
(Életfa-keresztfa pályázat). A X. jubileumi kiállításra tervezett "Paloznak Népművészete 1993-2003" c. kiadvány is megjelent könyv formájában, mely bemutatja a kör tagjait, valamint megismerhetjük belőle a Dunántúl és azon belül a Balaton-felvidék gazdag hímzésvilágát, öltéstechnikáját. A könyv műhelyrajzok mintagyűjteményét is tartalmazza.
2004-ben Budapesten az Iparművészeti Múzeumban május 21-én vették át elismerő oklevelüket és díjukat a "Magyar Kézművesség 2004 és Balassi korának kézműves hagyományai" című kiállítás megnyitóján. Erdélyi szász szobabelsővel vettek részt a pályázaton, mellyel Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elismerő oklevelét is elnyerték kiemelkedő színvonalú munkájukkal.
Augusztus elején Lengyelországban, Zakopaneban A „Stara Polana” Galériában nyílt kiállítása a Hímzőkörnek, külföldi bemutatkozásukkal méltán képviselték a magyar kultúrát a Balaton-felvidéket, és kis településünket, Paloznakot.
2005-ben ismét elismerő oklevélben részesültek Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban megrendezett „Élő Népművészet” c. kiállításon.
A Hímzőkör vezetője, Szuper Miklósné a XIV. Országos Népművészeti kiállítás zsűrijétől a kiállításon nyújtott kiemelkedő teljesítményéért GRÁNÁTALMA – DÍJAT kapott. A csoport 2005-ben a Veszprém Megyei Közművelődési Intézet által szervezett „Ünnepváró” díszítő pályázat díjazottja.
himzo5
himzo6
 • Focizzatok nálunk!

  Ha nem találtatok helyet, kiszorultatok valahonnan, és villanyfényben műfüvön akartok focizni,
  várjuk jelentkezéseteket!

  RÉSZLETEK

  Ez a pálya télen-nyáron, működik!

 • Paloznaki Tekergo

   

  Bicikli utak

  5403

  Elérhetőségek

  Paloznak, Fő út 10.
  8229
  E-mail:

  Hírlevél  HTML formátum?

  Joomla Extensions powered by Joobi

  Térkép...

  Paloznaki videók

  kalvaria_1
   

  VIDEÓK