Hild díjas falu a Balaton partján

Steinbach IstvánLovason született 1935. május 29-én. Édesanyja Vincze Margit a Fejér megyei Füléről, édesapja Steinbach Mátyás, aki vincellérként dolgozott a veszprémi püspökség paloznaki szőlőbirtokán, Tótvázsonyból származott el. 10 éves lehetett, amikor családi házuk Lovason leégett, így szüleivel és három nővérével (Margit, Ilona, Erzsébet) Paloznakra költöztek az egyházi vincellérlakásba. Iskolai tanulmányait Paloznakon kezdte, majd a székesfehérvári Videoton veszprémi üzemi egységébe tanulta ki az asztalos szakmát. 18 évig dolgozott itt, majd Csopakon Patak Part Üdülőben kertészként vállalt munkát egészen nyugdíjazásáig.

1961-ben vette feleségül Felsőörsön Drexler Erzsébetet, akivel először a szülői házban éltek, majd 1972-ben Paloznakon a Kossuth Lajos utcában építkeztek. Két gyermekük született, Éva és Zoltán, akik szintén Paloznakon élnek, és négy unokával ajándékozták meg őket.

Steinbach István vagy Pista bácsi, fiatal korától aktívan részt vett Paloznak közösségi életében. Tagja volt a csopaki felnőtt néptáncegyüttesnek, rész vett a Szendi György tanító által szervezett színjátszó körben, biztos pontja volt a faluszépítéseknek és mindig számítani lehetett segítségére, amikor közösségi munkára került a sor Paloznakon. Kezdetektől lelkes tagja volt a Paloznaki Civil Egyesületnek és kezdetektől énekelt a Paloznaki Kórusban. Szabadidejében szívesen foglalkozott kertészkedéssel, barkácsolással és borászattal. 2008-ban bekovetkezett váratlan halála mindenkit mélyen megrázott.

Steinbach István, aki tevékenyen részt vett településünk közösségi és kulturális életében, példát mutatva a befogadásról és közösségi szerepvállalásról, 2009-ben posztumusz „Paloznakért” kitüntetésben részesült.

 • Focizzatok nálunk!

  Ha nem találtatok helyet, kiszorultatok valahonnan, és villanyfényben műfüvön akartok focizni,
  várjuk jelentkezéseteket!

  RÉSZLETEK

  Ez a pálya télen-nyáron, működik!

 • Paloznaki Tekergo

   

  Bicikli utak

  5403

  Elérhetőségek

  Paloznak, Fő út 10.
  8229
  E-mail:

  Hírlevél  HTML formátum?

  Joomla Extensions powered by Joobi

  Térkép...

  Paloznaki videók

  kalvaria_1
   

  VIDEÓK