Hild díjas falu a Balaton partján

Tóth Gáborné Marika

Tóth Gábornét élete során minden – születési helye, családja, munkája – a Balaton-felvidéki kistelepülésekhez kötötték és kötik ma is.

Felsőörsön született, ott töltötte gyermek ifjú és felnőtt korát, ma is itt él felnőtt fiai körében. A veszprémi Kállai Éva Gimnáziumban 1973-ban tett érettségi vizsgát követően a véletlennek köszönhetően kezdte „közigazgatási „pályafutását, ami végül negyven és fél esztendeig tartott.

Az akkori Alsóörsi Községi Közös Tanács hivatalában dolgozott egészen a rendszerváltásig. Közben 1981-ben házasságot kötött Tóth Gáborral, házasságukból két fiúgyermek született.

Munka és család mellett tanult, 1986-ban Igazgatás-szervező oklevelét vehette át a Budapesti Államigazgatási Főiskolán. A rendszerváltást megelőzően akkori munkahelyén, Alsóörsön „ügyintéző”-ként szolgálta három település (Alsóörs, Felsőörs és Lovas) lakosságát. Tovább nem léphetett a hivatali ranglétrán, mivel nem élt a számára felkínált lehetőséggel, vagyis nem lépett be a pártba.

A rendszerváltást követően több mint három évig jegyzőként dolgozott szülőfalujában Felsőörsön, ahol a semmiből kellett önálló hivatalt létrehozni. A kifejezett hivatali munka mellett itt már lehetősége nyílt bepillantani a településfejlesztés feladataiba is. Járdát, villany és vízhálózatot, iskolát építettek, amiben tevékenyen vehetett részt.

1994 márciusában váltott, ettől kezdve Lovas község jegyzőjeként szolgálta a települést hosszú időn keresztül. 1998. november elején Paloznak polgármestere Czeglédy Ákos kérésére, a Képviselő-testület átmenetileg bízta meg a jegyzői feladatok ellátásával. Az átmeneti megbízásból viszonylag hosszú, 2012. december 31-ig tartó munkakapcsolat lett. Ezen idő alatt 1998-2004-ig párhuzamosan látta el Paloznak és Lovas önálló hivatalának jegyzői feladatait. 2005. január 1-től a két kicsi Balaton-felvidéki település közös hivatalának körjegyzőjévé nevezték ki a Képviselő-testületek.

Hivatali feladatai ellátásán túl és a mellett – számára nem kötelező feladatként – folyamatosan jelen voltak a különféle településfejlesztési és beruházási feladatok, amelyekben élvezettel és nagy erőbedobással vett részt. A maga szerény eszközeivel próbált hozzájárulni a település fejlődéséhez, egy-egy elképzeléshez kereste a forrásokat, figyelte a pályázatokat, amelyeket néha önállóan írt meg, más esetekben közreműködött azok összeállításában. Számos beruházás valósult meg közreműködésével, ezek eredményének, a sikernek mindig őszintén örült. A tisztességgel ellátott hivatali munka mellett számára az igazi sikert a település szépülése, fejlődése jelentette, amiért bármikor és bárkivel együttműködött.

2013. év elején – az új hivatali szervezet kialakulásának nyomán – pályája visszakanyarodott a kiindulási helyhez Alsóörs községhez. 2013. december 29-én az Alsóörsi Közös Önkormányzati Hivatal Lovasi Kirendeltség vezetőjeként ment nyugdíjba.

2013-ban a Paloznaki Önkormányzat 14 éven át a paloznaki faluközösségért végzett lelkiismeretes és odaadó munkája elismeréseként „Paloznakért” kitüntetésben részesítette.

 • Focizzatok nálunk!

  Ha nem találtatok helyet, kiszorultatok valahonnan, és villanyfényben műfüvön akartok focizni,
  várjuk jelentkezéseteket!

  RÉSZLETEK

  Ez a pálya télen-nyáron, működik!

 • Paloznaki Tekergo

   

  Bicikli utak

  5403

  Elérhetőségek

  Paloznak, Fő út 10.
  8229
  E-mail:

  Hírlevél  HTML formátum?

  Joomla Extensions powered by Joobi

  Térkép...

  Paloznaki videók

  kalvaria_1
   

  VIDEÓK